این رشته ترکیبی از رشته مهندسی و پزشکی است که به طراحی و ساخت اعضای مصنوعی مکانیکی یا الکتریکی، تجهیزات اتاق عمل ، تجهیزات پزشکی میپردازد. مهندسان پزشکی تقریبا مانند مهندسان برق به طراحی مدار های الکتریکی با استفاده از نرم افزارهای شبیه سازی برای اعضای مصنوعی ، سیستم ها تصویربرداری، تجهیزات ورزشی و توانبخشی می پردازند. به همین دلیل رشته مهندسی پزشکی را در دانشگاه جز زیرشاخه های مهندسی برق می دانند.
دانشجویان مهندسی پزشکی در دوران تحصیل با کاربرد اصول مهندسی در زمینه های زیست شناسی و مراقبت های بهداشتی آشنا می شوند. مهندسین پزشکی با پزشکان ، درمانگران و محققان همکاری می کنند تا سیستم ها ، تجهیزات و دستگاه ها را برای حل مشکلات بالینی توسعه دهند. مهندسان زیست پزشکی تعدادی از فن آوری های تقویت کننده زندگی و صرفه جویی در زندگی را توسعه داده اند. تعدای از این فناوری ها عبارت اند از:
این رشته با توجه به اینکه نام پزشکی دارد اما بیشتر واحد های آن مهندسی است به همین دلیل این رشته نیازمند تسلط به دروس ریاضی و فیزیک دارد. یک مهندس پزشکی باید بداند که محیط کار او بیشتر در بیمارستان ها و محیط های مرتبط با آن است به همین دلیل باید محیط کار بیمارستانی و علم زیست شناسی را دوست داشته باشند.
از دیگر توانایی های مهندسین پزشکی می توان به موارد زیر اشاره کرد.
رشته مهندسی پزشکی یک رشته پرطرفدار بین گروه تجربی است، حتی دانشجویان کارشناسی دیگر رشته های مانند بیهوشی و …. برای ارشد به سمت این رشته می آیند. وجود یک متخصص تجهیزات پزشکی در تمام مراکز درمانی، بیمارستان ها و …. امری ضروری است، پس فارغ التحصیلان این گرایش نباید نگران آینده شغلی خود باشند. همچنین با وجود رشد شرکت های دانش بنیان در زمینه های پزشکی، بازار کار این حرفه رونق گرفته و فرصت های شغلی زیادی را برای فارغ التحصیلان فراهم کرده است. فارغ التحصیلان این رشته برای ورود به بازار کار، حداقل باید دارای مدرک کارشناسی باشند. از جمله فرصت های شغلی برای مهندسان پزشکی میتوان به مرکز تحقیقات وزرات دفاع و سایر مراکز تحقیقاتی، موسسته استاندارد، وزارت بهداشت، بنیاد مستضعفان و جانبازارن، وزارت صنایع، وزارت فرهنگ و آموزش عالی، سازمان تامین اجتمائی و بیمارستان های دولتی مشغول به کار شوند.
این افراد اگر علاقه به مشغول شدن در مراکز فوق را نداشته باشند، میتوانند در کلینیک ها، بیمارستان های خصوصی، کارخانه های تولید انواع وسایل پزشکی کار کنند. این افراد درصورت داشتن سرمایه کافی نسبت به راه اندازی شرکت وارد کننده تحهیزات پزشکی اقدام کنند و یا در دانشگاه های به تدریس بپردازند.