مهندسی حرفه ای تاسیسات مکانیکی

معرفی رشته:

رشته تاسیسات مکانیکی مجموعه‌‌ای از زیرتخصص‌‌های مختلف شاملِ تهویه مطبوع و سیستم حرارت مرکزی، تبرید و سردخانه، سیستم‌‌های آب‌رسانی و انتقال فاضلاب، بهره‌‌وری انرژی، سیستم‌‌های نوین نظیر تاسیسات خورشیدی و است.

یکی از اصلی‌ترین اهداف بشر همواره تامین آسایش و رفاه بوده است. در این میان، به کارگیری تاسیسات در طراحی و اجرای ساختمان سازی، صنایع یا مکان‌های تجاری اهمیت بسیاری دارد و شناخت این رشته برای کلیه دست‌اندرکاران تاسیسات ساختمانی مهم و ضروری است.

 
 
 

رشته تاسیسات به صورت کلی به دو بخش تاسیسات مکانیکی و تاسیسات الکتریکی تقسیم می‌شود.

تاسیسات الکتریکی

پیشرفت صنعت برق باعث رشد سریع تکنولوژی و توسعه کشورهای صنعتی شده است. به مرور زمان سیستم‌های جدیدتر جایگزین سیستم‌های قبلی می‌شوند و کمبود متخصص در این زمینه می‌تواند مشکل‌ساز باشد. تاسیسات الکتریکی طراحی سیستم‌های سیم‌کشی اماکن مسکونی و مراکز صنعتی است و مواردی مانند روشنائی، هوشمندسازی ساختمان و... را شامل می‌شود.

تاسیسات مکانیکی

تاسیسات مکانیکی که کاربردهای متفاوتی دارد و موارد بیشتری را شامل می‌شود علم مبارزه با طبیعت است و به شاخه‌های صنعت، درمانی، ورزش و... تقسیم می‌شود. هنرجویان این رشته در دوران تحصیل با طراحی، محاسبه، اجرا، راه اندازی، سرویس و نگه‌داری تاسیسات بهداشتی، گرمایی، گازرسانی ساختمان‌های مسکونی، راه‌اندازی و سرویس و تعمیر تاسیسات برودتی خانگی و تجاری، نقشه خوانی و نقشه‌کشی تاسیسات بهداشتی، حرارتی، گازرسانی و برودتی و... آشنا می‌شوند.

 
 
 

آشنایی با شغل، بازار کار

شغل یا رشته تاسیسات خطرات بسیاری در محیط کاری از جمله امکان برق یا گاز گرفتگی، رطوبت زیاد، گرما یا سرما،‌ سر و صدای آزاردهنده، خطرات استفاده از تجهیزات مختلف، سقوط از ارتفاع و... دارد. لذا مهم‌ترین نکته رعایت اصول ایمنی در هنگام کار است تا از بروز حادثه و صدمه دیدن افراد جلوگیری شود. همچنین رشته تاسیسات به دلیل نیاز قدرت بدنی بالا و انرژی زیاد، معمولا برای آقایان مناسب‌تر است.

در انتخاب یک شغل به صورت صحیح و درست عوامل بسیاری از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها و... تاثیرگذارند. تمامی افراد ویژگی‌های منحصر به فرد و مخصوص خود را دارند به طوری که حتی برای افراد با نوع تیپ شخصیتی مشابه نیز نمی‌توان از یک نسخه را پیچید! پس در نهایت بهترین کسی که می‌تواند از خوب بودن این شغل برای شما مطمئن باشد خودتان هستید.

فرصت‌های شغلی بسیاری برای این رشته در بازار کار وجود دارد. شما به عنوان یک کارشناس تاسیسات ماهر می‌توانید در بخش تاسیسات شرکت‌ها یا سازمان‌ها، کارخانه‌های صنعتی، شرکت‌های ساختمان سازی شروع به کار کنید.

اگر تجربه و سرمایه لازم را دارید، می‌توانید به صورت مستقل کار کنید که مزایای بیشتری نسبت به کارمندی دارد. برای مثال شما حتما به دفترکار نیاز ندارید و با داشتن یک خط تلفن، کارت ویزیت (به صورت آنلاین یا چاپی) به تبلیغات در مکان‌های مختلف بپردازید و به جذب مشتری بپردازید. همچنین ابزار و تجهیزات کاری شما جای زیادی را اشغال نمی‌کنند و به راحتی می‌توانید آنها را در منزل خود نگه‌داری کنید. با بیشتر شدن جمعیت، نیاز به ساختمان سازی و تعمیر تاسیسات ساختمان‌های قدیمی موجب فراهم شدن بستر خوب و آینده شغلی مناسبی برای این رشته شده‌اند.

 
 
 
 
 مهم‌ترین دروس دانشگاهی رشته تاسیسات مکانیکی به شرح زیر هستند:
 
 
کد رشته مهندسی حرفه ای تاسیسات مکانیکی: ۳۵۷۰